Úvodná stránka
Miestny úrad
História
Fotogaléria
Orgány samosprávy
Volebný program
Naše priority
Správne poplatky
VZN
Povinné údaje
Tlačivá
Archív príspevkov
Opatčan
Klub dôchodcov
Kalendár podujatí
Prenájom strediska
Dôležité kontakty
Odkazy
Zastupiteľstvo
LIEčIVé účINKY MEDU A NIEKOľKO RECEPTOV
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Wednesday, 19.01.2005 12:05
 

Liečivé účinky medu sú známe už stáročia. Tieto účinky boli teda známe dlho predtým ako bolo vysvetlené, čo sa skrýva za tou tajnou silou medu, ktorá pomáhala ľudom pri liečení ich chorôb. Dnes je už vedecky potvrdené, že tou tajnou silou je antimikrobiálna aktivita včelieho medu. Je známe, že med zabraňuje rastu a rozmnožovaniu širokého spektra mikroorganizmov (hlavne baktérií). Sú známe pokusy, v ktorých sa testoval vplyv medu na patogénne baktérie výsledkom čoho bolo zistenie, že tieto baktérie boli umŕtvené v priebehu niekoľkých hodín až dní.

Med a jeho prínos pre zdravie:
- Prináša úľavu pri infekciách žalúdka a čriev, pôsobí v tráviacej sústave ako antibiotikum. Med môže zničiť v žalúdku a v črevách širokú škálu baktérií, pôsobí ako mierny liek pri gastroenteritíde a hnačke. Prináša tiež úľavu pri podráždenom žalúdku, chráni sliznicu žalúdka pred dráždivými látkami.
- Ničí vredové baktérie. Výskumy dokázali, že niektoré druhy medu zabíjajú až 9 druhov baktérií, vrátane nebezpečného Helicobacter pylori, baktérie, ktorá sa dnes považuje za príčinu žalúdočných bolestí a dvanástnikových vredov.
- Môže pomôcť pri sennej nádche a astme.

Ukázalo sa, že liečivé vlastnosti medu majú väčšiu trvanlivosť ako kritika, že je len obdobou cukru.
Niekoľko základných faktov ako sa starať o med, aby si zachoval svoje vlastnosti:
- med skladujeme v sklenených alebo porcelánových nádobách pri teplote 15°C a v tme,
- chránime ho pred vzdušnou vlhkosťou,
- neskladujeme ho v chladničke,
- nikdy nepoužívame k rozpusteniu medu mikrovlnnú rúru.

Niekoľko "medových" receptov:

Medovoorechová roláda
Suroviny: 750 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, 150 g masla, ČL sódy bikarbóny, 3 PL medu, škorica, klinčeky, citrónová kôra, 1,5 dl mlieka.
Plnka: marhuľový džem, 200 g orechov, cukor, 100 g hrozienok
Postup: Z prísad vypracujeme hladké cesto, rozdelíme na 3 časti. Na pomúčenej doske vyvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme orechami, cukrom a namočenými hrozienkami. Zvinieme a uložíme na vymastený plech. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí môžeme poliať čokoládovou polevou.

Medový koláč
Suroviny: 32 dkg hladkej múky, 2,5 dkg masla, 5 dkg práškového cukru, 6-10 PL mlieka, 4 PL medu, 1 lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Zo surovín vypracujeme cesto, rozdelíme na 3 diely a upečieme: Plnka: l mlieka rozdelíme, do polovice dáme vanilkový cukor, dáme prevariť, do druhej dáme 3 PL maizeny, rozhabarkujeme a vlejeme do prevareného mlieka, uvaríme kašu. Vymiešame 15 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, trochu rumu, za hrsť mletých orechov a postupne primiešame uvarený krém.
Poleva: 8 dkg masla, 8 dkg práškového cukru, 2 ČL maizeny, 2 veľké PL mlieka studeného, 2 veľké PL kakaa. Polevu miešame nad parou.

Medový krémeš
Suroviny: 30 dkg hladkej múky, 5 dkg smetolu, 10 dkg práškového cukru, 1 PL medu, 2 vajíčka, 1 KL sódy.
Postup: Suroviny na cesto spolu zmiesime,
rozdelíme na 2 časti. Rozvaľkáme a dáme upiecť. Plnka: 1 maslo, 15 dkg práškového cukru spolu vymiešame. Uvaríme spolu 1 l mlieka, 2 zlaté klasy, 3 PL hladkej múky, 1 vanilkový cukor. Dáme vychladnúť a zmiešame s maslom vymiešaným s cukrom.

Mäkký medovník
Suroviny: 300 g cukru, 3 dl silnej čiernej kávy, 5 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 50 g masla, 3 lyžice medu, mletá škorica, potlčené klinčeky, aníz, 500 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g posekaných mandlí, 4 bielky, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu.
Postup: Cukor za stáleho miešania zkaramelizujeme, zalejeme silnou čiernou kávou a rozvaríme. Žĺtky vymiešame s cukrom a maslom, pridáme teplý med, mletú škoricu, potlčené klinčeky, aníz a premiešame. Potom postupne pridáme múku, kávu s karamelom, prášok do pečiva, posekané mandle a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Ing. Richard Tušan
zdroj internet


 
[ hore ]
[ Späť do prehľadu príspevkov ]

Copyright © www.vysneopatske.sk Mestská časť Košice - Vyšné Opátske. Všetky práva vyhradené!

Vyhľadávanie