Úvodná stránka
Miestny úrad
História
Fotogaléria
Orgány samosprávy
Volebný program
Naše priority
Správne poplatky
VZN
Povinné údaje
Tlačivá
Archív príspevkov
Opatčan
Klub dôchodcov
Kalendár podujatí
Prenájom strediska
Dôležité kontakty
Odkazy
Zastupiteľstvo
RECEPT NA PREDVOLEBNý GULáš
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Wednesday, 24.11.2010 10:49
 

Keďže sa v tomto období skloňuje téma "voľby" vo všetkých pádoch, aj náš Opatčan už tradične prináša recept.

Suroviny

- 3 kg hovädzí močing
- 1,5 kg cibuľa
- 2 kg zemiakov
- 400 ml olej rastlinný
- 4 PL paprika sladká mletá
- 1 PL paprika pálivá mletá
- 1 KL čierne korenie mleté
- 3 PL majorán
- 8 strúčikov cesnaku
- vegeta, soľ

Postup
Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Nie je nutné veľmi najemno.
Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Pri čistení mäsa nemusíme byť príliš dôkladní, za dlhé hodiny varenia sa v guláši všeličo stratí. Ak nezoženieme močing (známy tiež ako kližka alebo glejovka), dá sa použiť aj krk alebo balené "hovädzie na guláš". Väčšina ľudí kombinuje do kotlíkového guláša hovädzie z bravčovým.

Založíme oheň pod kotlíkom. (Osvedčilo sa používať kotlinu s komínom, vďaka ktorej sa uvarí guláš vonku aj na Silvestra vo fujavici.) Kotlík je vhodný cca 10-litrový. Do kotlíka nalejeme všetok olej, ale bravčová masť je bravčová masť...

Keď sa olej rozpáli, nasypeme do kotlíka cibuľu a smažíme do sklovita. Potom pridáme mäso. Intenzívne miešame a len opatrne prikladáme na oheň, aby sa mäso nepripálilo. Mäso musí pustiť šťavu tak, až v nej skoro pláva.
Prisypeme sladkú aj pálivú papriku, čierne korenie, a prilejeme vodu cca 10 cm pod okraj kotlíka. Odhadujem to na zhruba 7 litrov vody. Teraz už môžeme guláš s citom osoliť, a pridať aj trochu vegety.
Po doliatí vody sa guláš pod pokrievkou varí cca 3 hodiny. Musíme občas premiešať a priložiť na oheň, inak sa môžeme venovať inej činnosti. Je dosť času ošúpať a nakrájať zemiaky, pripraviť si cesnak na roztlačenie. Zo tri väčšie zemiaky odložíme bokom a nastrúhame na jemno. Môžeme ich hneď pridať do guláša, pekne ho zahustia.
Ochutnáme mäso, či dostatočne zmäklo. Ak áno, na poslednú polhodinu varenia pridáme nakrájané zemiaky. Ak sa vyparilo priveľa vody, môžeme priliať pivo, najlepšie čierne. Vodu by sme už dolievať nemali, mohlo by to rozriediť chuť guláša. Dosolíme s ohľadom na to, že zemiaky soľ z vody vytiahnu, prípadne dokoreníme pálivou paprikou. Pridáme majorán a roztlačený cesnak.
Keď sa zemiaky uvaria, môžeme podávať. Najlepšie do rustikálnych hlinených misiek, s klasickým polotmavým sedliackym chlebom a pivom.

Dobrú chuť a správny výber pri voľbách!


 
[ hore ]
[ Späť ]

Copyright © www.vysneopatske.sk Mestská časť Košice - Vyšné Opátske. Všetky práva vyhradené!

Vyhľadávanie