Keďže sa v tomto období skloňuje téma "voľby" vo všetkých pádoch, aj náš
Opatčan už tradične prináša recept.
Suroviny
- 3 kg hovädzí močing
- 1,5 kg cibuľa
- 2 kg zemiakov
- 400 ml olej rastlinný
- 4 PL paprika sladká mletá
- 1 PL paprika pálivá mletá
- 1 KL čierne korenie mleté
- 3 PL majorán
- 8 strúčikov cesnaku
- vegeta, soľ
Postup
Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Nie je nutné veľmi najemno.
Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Pri čistení mäsa nemusíme byť príliš
dôkladní, za dlhé hodiny varenia sa v guláši všeličo stratí. Ak nezoženieme
močing (známy tiež ako kližka alebo glejovka), dá sa použiť aj krk alebo balené
"hovädzie na guláš". Väčšina ľudí kombinuje do kotlíkového guláša hovädzie z
bravčovým.
Založíme oheň pod kotlíkom. (Osvedčilo sa používať kotlinu s komínom, vďaka
ktorej sa uvarí guláš vonku aj na Silvestra vo fujavici.) Kotlík je vhodný cca
10-litrový. Do kotlíka nalejeme všetok olej, ale bravčová masť je bravčová
masť...
Keď sa olej rozpáli, nasypeme do kotlíka cibuľu a smažíme do sklovita. Potom
pridáme mäso. Intenzívne miešame a len opatrne prikladáme na oheň, aby sa mäso
nepripálilo. Mäso musí pustiť šťavu tak, až v nej skoro pláva.
Prisypeme sladkú aj pálivú papriku, čierne korenie, a prilejeme vodu cca 10 cm
pod okraj kotlíka. Odhadujem to na zhruba 7 litrov vody. Teraz už môžeme guláš s
citom osoliť, a pridať aj trochu vegety.
Po doliatí vody sa guláš pod pokrievkou varí cca 3 hodiny. Musíme občas
premiešať a priložiť na oheň, inak sa môžeme venovať inej činnosti. Je dosť času
ošúpať a nakrájať zemiaky, pripraviť si cesnak na roztlačenie. Zo tri väčšie
zemiaky odložíme bokom a nastrúhame na jemno. Môžeme ich hneď pridať do guláša,
pekne ho zahustia.
Ochutnáme mäso, či dostatočne zmäklo. Ak áno, na poslednú polhodinu varenia
pridáme nakrájané zemiaky. Ak sa vyparilo priveľa vody, môžeme priliať pivo,
najlepšie čierne. Vodu by sme už dolievať nemali, mohlo by to rozriediť chuť
guláša. Dosolíme s ohľadom na to, že zemiaky soľ z vody vytiahnu, prípadne
dokoreníme pálivou paprikou. Pridáme majorán a roztlačený cesnak.
Keď sa zemiaky uvaria, môžeme podávať. Najlepšie do rustikálnych hlinených
misiek, s klasickým polotmavým sedliackym chlebom a pivom.
Dobrú chuť a správny výber pri voľbách!