Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, v tienistých a
vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Vyrastá
včasne zjara.
Listy tvoria pomerne husté porasty. Jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke
podobné listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi
priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom kvetov je až
30 cm vysoká.
Z pôdy vyrastá v apríli a máji, niekedy aj skôr. Kvety však zbadáme iba
uprostred mája.
Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme. Pre túto vôňu
dostal názov ?divý cesnak" a s určitosťou vylučuje zámenu s listami konvalinky
alebo s jedovatou jesienkou obyčajnou. Je to zvláštna rastlina. Jeho vegetačné
obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa
stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý, už
?spí? a zvyšok roka čaká zase na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije ani
ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a
ktoré sú aj pre nás, ľudí liečivé.
Naši predkovia, ktorí osídlili podunajské kraje už pred 1500 rokmi, cesnak
medvedí dobre poznali, využívali ho v kuchyni a liečili ním rôzne choroby.
Vedeli, že posilňuje organizmus, vyháňa parazity a tí, ktorí ho konzumovali
pravidelne, dlho ostali zdraví a vyhla sa im kadejaká pľuhavá choroba.
Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo
zocelili. Ľudia si všimli aj to, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú
listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.
Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len viac
liečivejšie. Je preto vhodný najmä ako súčasť jarných kúr na prečistenie a lieči
chronické kožné choroby.
Pretože listy v suchom stave strácajú liečivé účinky, na jarné prečisťovanie a
odhlieňovanie sa používajú čerstvé. Narežú sa nadrobno a dávajú sa na maslový
chlieb; jemne posekané ich denne pridávame ako koreninu (nevarenú) do polievok,
knedlí a ostatných jedál, ktorých chuť inokedy vylepšujeme petržlenom.
Liečivá tinktúra:
Fľašu až po hrdlo voľne naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami,
zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na
slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15
kvapiek s troškou vody.
Pozor! Pri zbere si nepomýľte listy cesnaku s jedovatými listami konvaliniek
alebo jesienok!
Spracoval Ing.Richard Tušan, poslanec
zdroj internet