Začiatok leta je ideálny pre zber bazy čiernej. Tento ker alebo strom
spoznáte podľa žltobielych kvetoch vytvárajúcich ploché vrcholíky s
charakteristickým pachom. U nás je veľmi rozšírená, najmä v lesoch a hájoch, ale
stretneme sa s ňou aj v okolí sídlisk. Bylinkári opisujú bazu ako ?kompletnú
liečivú truhlicu?, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. V
17. storočí bola obľúbeným liečivom na odstránenie hlienov, kašľa alebo ako
silné preháňadlo. O storočie neskôr boli objavené jej bieliace účinky, ktoré sa
využívali na čistenie pokožky a odstraňovanie pieh. Voda z bazy sa tak vysoko
cenila.
Podobnú oblasť využitia si zanechala baza až dodnes. Ak máte ťažkosti s
dýchaním, či už je to nádcha, nachladnutie alebo katar, účinné látky bazy
(silica, triesloviny a i.) sú schopné tieto ťažkosti zmierniť. Ak však naďalej
trpíte nadbytkom hlienov, skúste vylúčiť z potravy mliečne jedlá (najmä mlieko a
syr), alebo pšenicu, ovos a jačmeň. Pri pretrvávajúcom katare môže pomôcť
vylúčenie banánov a zemiakov. Všetky tieto potraviny ľahko nahradí ovocie,
zelenina, ryža alebo kozie a sójové mlieko.
Kvety bazy
Zbierajú sa celé súkvetia a pri sušení ich rozkladáme stopkami nahor na papier
alebo triesky. Sušíme rýchlo. Po usušení kvietky zbavíme stopiek a uskladníme do
vzduchotesnej nádoby. Droga z kvetov obsahuje množstvo užitočných a zdraviu
prospešných látok ako glykozidy, silicu, flavonoidy (pomáhajú krvnému obehu,
chránia cievy, liečia zápaly) alebo triesloviny (tiež taníny, chránia pokožku
pred infekciami, pomáhajú pri zápaloch) atď.
Jemné bledé kvietky bazy dodávajú čaju krásnu kvetinovú a mierne citrónovú chuť.
Takýto odvar pôsobí upokojujúco a po-topudne. Pije sa pri nachladnutiach,
kataroch, sennej nádche (s užívaním je potrebné začať začiatkom roka). V
kozmetike sa súkvetia používajú na umývanie uhrovitej pleti, ako prísada do
kúpeľov alebo ako pleťová maska.
Bazový sirup
Potrebujeme:
2 l prevarenej vody,
25 ? 30 bazových kvetov,
2 citróny (prípadne 2 PL kyseliny citrónovej),
2 kg kryštálového cukru
Postup:
1. Do väčšieho zaváraninového pohára nalejeme vodu a vložíme kvety bazy aj s
približne 1 cm dlhou stonkou. Zmiešame s citrónovou šťavou alebo s lyžičkou
kyseliny citrónovej. Na slnečnom mieste necháme odstáť 48 hodín.
2. Cez gázu precedíme do väčšieho hrnca, pridáme kryštálový cukor a na miernom
ohni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Horúci sirup vlejeme do fliaš a
uzavrieme korkovým uzáverom. Skladujeme v chlade.
Ing. Oľga Iglarčíková