18 Dkg mletého cukru, 2 polievkové lyžice medu, 2 celé vajíčka, 1 lyžica
oleja, 1 zarovnaná kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 polievková lyžica korenín do
medovníkov, 30 - 40 Dkg hladkej múky - T650. Na plnku: cca 20 Dkg mletých
orechov, práškový cukor a rum podľa chuti a pikantný džem. Okrem toho tmavá a
biela čokoláda, Cera.
V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme
múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu bikarbónu. Množstvo múky dávame podľa
hustoty cesta. Cesto dôkladne vypracujeme a odložíme na chladné miesto -
najlepšie na 12 až 24 hodín.
Na doske rozvaľkáme pomerne na tenko - tenšie ako sme normálne zvyknuté pri
medovníčkoch a vykrajujeme pravidelné tvary keksíkov - vždy jeden tvar do páru.
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 C. Keksíky ničím
nepotierame. Po upečení spájame plnkou: všetky suroviny na plnku len vymiešame.
Džem použijeme pikantný.
Po zlepení keksíkov ich máčame v tmavej čokoláde, ktorú pripravíme obvyklým
spôsobom a povrch zdobíme bielou čokoládou.
Tieto keksíky, keď upečiete, tak sú pomerne tvrdé, ale akonáhle ich zlepíte
plnkou a oblejete čokoládou, tak zmäknú a vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia. Až
sa rozplývajú na jazyku.
Ing. Oľga Iglarčíková
zdroj: internet