Úvodná stránka
Miestny úrad
História
Fotogaléria
Orgány samosprávy
Volebný program
Naše priority
Správne poplatky
VZN
Povinné údaje
Tlačivá
Archív príspevkov
Opatčan
Klub dôchodcov
Kalendár podujatí
Prenájom strediska
Dôležité kontakty
Odkazy
Zastupiteľstvo


    [ Vybrať novú tému]
KOLáč - NáVšTEVNíCI
  Pridal: Ing. Oľga Iglarčíková     Friday, 25.03.2011 15:36 (2578 krát čítané)
 
Rýchlo upečený, rýchlo zjedený.... Ingrediencie: 1 Hera, 2 poháre (2dl) kryšt. cukru, 1 pohár vody, 2 pol. lyžice kakaa, 2 poháre polohrub. múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajíčka a trošku rumu, kokosová múčka, Inštrukcie: Keď sa ohlási návšteva, ktorú nečakáme a nemáme nič nachystané ,vylovíme z chladničky Heru, vložíme do menšieho hrnca, pridáme k nej 2 poháre kryšt.cukru,1 pohár vody a 2 pol. lyžice kakaa. Zapneme na najslabší plameň a utekáme povysávať obývačku, vyvetráme a odnesieme z izby všetko čo kazí dojem pred návštevou...
[Čítať ďalej... ]
CESNAK MEDVEDí
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Friday, 25.03.2011 15:32 (4064 krát čítané)
 
Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkách, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Vyrastá včasne zjara. Listy tvoria pomerne husté porasty. Jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke podobné listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom kvetov je až 30 cm vysoká. Z pôdy vyrastá v apríli a máji, niekedy aj skôr. Kvety však zbadáme iba uprostred mája. Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme. Pre túto vôňu dostal názov ?divý cesnak" a s určitosťou vylučuje zámenu s listami konvalinky alebo s jedovatou jesienkou obyčajnou. Je to ...
[Čítať ďalej... ]
RECEPT NA PREDVOLEBNý GULáš
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Wednesday, 24.11.2010 10:49 (2384 krát čítané)
 
Keďže sa v tomto období skloňuje téma "voľby" vo všetkých pádoch, aj náš Opatčan už tradične prináša recept. Suroviny: 3 kg hovädzí močing, 1,5 kg cibuľa, 2 kg zemiakov, 400 ml olej rastlinný, 4 PL paprika sladká mletá, 1 PL paprika pálivá mletá, 1 KL čierne korenie mleté, 3 PL majorán, 8 strúčikov cesnaku, vegeta, soľ...
[Čítať ďalej... ]
ELIšKY - PLNENé MEDOVNíKOVé KEKSíKY
  Pridal: Ing. Oľga Iglarčíková     Wednesday, 23.12.2009 12:00 (2067 krát čítané)
 
18 Dkg mletého cukru, 2 polievkové lyžice medu, 2 celé vajíčka, 1 lyžica oleja, 1 zarovnaná kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 polievková lyžica korenín do medovníkov, 30 - 40 Dkg hladkej múky - T650. Na plnku: cca 20 Dkg mletých orechov, práškový cukor a rum podľa chuti a pikantný džem. Okrem toho tmavá a biela čokoláda, Cera. V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu...
[Čítať ďalej... ]
BAZA čIERNA, KOMPLETNá LIEčIVá TRUHLICA
  Pridal: Ing. Oľga Iglarčíková     Monday, 30.06.2008 12:00 (2181 krát čítané)
 
Začiatok leta je ideálny pre zber bazy čiernej. Tento ker alebo strom spoznáte podľa žltobielych kvetoch vytvárajúcich ploché vrcholíky s charakteristickým pachom. U nás je veľmi rozšírená, najmä v lesoch a hájoch, ale stretneme sa s ňou aj v okolí sídlisk. Bylinkári opisujú bazu ako ?kompletnú liečivú truhlicu?, pretože má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. V 17. storočí bola obľúbeným liečivom na odstránenie hlienov, kašľa alebo ako silné preháňadlo. O storočie neskôr boli ...
[Čítať ďalej... ]
AKO ZACHRáNIť MAJONéZU
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Wednesday, 25.06.2008 12:05 (2028 krát čítané)
 
V našej domácnosti k rybe na štedrovečernom stole už tradične patrí zemiakový šalát. Vždy sme si ho pripravovali podomácky. Každý ho robí inak. Ten náš pozostáva z uvarených v šupke (a potom očistených a nakrájaných) zemiakov, majonézy, uvarenej a ?nakockovanej? zeleniny (hlavne zeleru), nasekanej cibule a sterilizovanom hrášku. Majonézu už tradične pripravujem podomácky a vždy sa mi podarí až na druhý pokus (B). Začnem pokusom A. Pripravím si dve vajíčka, poriadne...
[Čítať ďalej... ]
ORECHOVé VANILKOVé ROHLíčKY
  Pridal: Ing. Oľga Iglarčíková     Monday, 24.12.2007 12:00 (1994 krát čítané)
 
260g hladkej múky, 220g masla alebo rastlinný tuk (Palmarin), 50g vanilkový cukor, 170g mletých orechov, 1 vajíčko. V preosiatej múke rozdrobíme maslo, pridáme vanilkový cukor, orechy, vajíčko a vypracujeme cesto. Z cesta potom na doske utvoríme valček, ktorý pokrájame na kúsky a z tých formujeme rohlíčky. Pečieme na suchom plechu. Upečené obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre...
[Čítať ďalej... ]
LIEčIVé účINKY MEDU A NIEKOľKO RECEPTOV
  Pridal: Ing. Richard Tušan, poslanec     Wednesday, 19.01.2005 12:05 (1995 krát čítané)
 
Liečivé účinky medu sú známe už stáročia. Tieto účinky boli teda známe dlho predtým ako bolo vysvetlené, čo sa skrýva za tou tajnou silou medu, ktorá pomáhala ľudom pri liečení ich chorôb. Dnes je už vedecky potvrdené, že tou tajnou silou je antimikrobiálna aktivita včelieho medu. Je známe, že med zabraňuje rastu a rozmnožovaniu širokého spektra mikroorganizmov (hlavne baktérií). Sú známe pokusy, v ktorých sa testoval vplyv medu na patogénne baktérie výsledkom čoho bolo zistenie, že tieto baktérie boli umŕtvené v priebehu niekoľkých hodín až dní...
[Čítať ďalej... ]
PUDINGOVý KOLáč PANI IGLARčíKOVEJ
  Pridal: Ing. Oľga Iglarčíková     Tuesday, 23.12.2003 12:00 (2141 krát čítané)
 
Najprv si pripravíme: 1 kakaový puding, 0,5 l mlieka, 3 pol. lyžice kryštálového cukru, toto pomiešame, uvaríme a necháme vychladnúť. Na prípravu cesta potrebujeme: 250g polohrubej múky, 250g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 5 vajíčok, 1dcl oleja, 1dcl vody, Na prípravu šľahačky potrebujeme: 2 šľahačky v prášku, 3dcl mlieka, ...
[Čítať ďalej... ]
ROLKY SO šKVARKOVOU PLNKOU
  Pridal: Jozef Bučko     Sunday, 22.06.2003 12:00 (2023 krát čítané)
 
Škvarková plnka: Asi 30 ? 40 dkg zomletých škvariek zmiešame s 1 celým vajíčkom, pridáme 2 veľké lyžice kyslej smotany, soľ ? vegetu. Zmiešané natrieme na cesto. Klasické kysnuté cesto: Asi z 1/2 kg múky po vykysnutí cesta vyvaľkáme na obdĺžnik cca 30 x 40 cm. Potrieme škvarkovou plnkou a zvinieme do rolky. Rolku nakrájame chrbtom noža ...
[Čítať ďalej... ]
[ Zobraziť staršie príspevky>>> ]
Témy
Kliknite na obrázok a zobrazia sa príspevky k danej téme.












Vyhľadávanie